Pregled
- Količina: za 12-16 oseb
- Čas priprave: 2-3 ure
- Čas kuhanja: 60 min
- Zahtevnost: srednje težko
Pregled
Torta jagode in čokolada
Za cca 16-20 kosov
Biskvit:
4 jajca
4 žlice eritritola
Pol vrečke pecilnega praška
4 žlice polnozrnate moke
1-2 žlici grenkega kakava (po želji; če ne dodamo, dobimo svetel biskvit)
Krema 1:
500 g zmrznjenih ali svežih jagod
2 vrečki želatine
400 g grškega manjmastnega jogurta
Krema 2:
100g jedilne čokolade
1,5 vrečke želatine
1 merica čokoladnih proteinov
500 g grškega manjmastnega jogurta
Na kos: 8g OH, 4g M, 8g B; 103 kcal
Priprava biskvitne podlage: jajca in eritritol stepamo 5-10 minut, da se močno spenijo. Dodamo ostale sestavine, nežno, a dobro premešamo in pečemo 10 minut na 180 stopinj.
Krema 1: želatino namočimo v 1 dcl vode. Ko nabrekne, jo raztopimo (lahko v mikrovalovni pečici). Jagode zmiksamo do gladkega in jim dodamo želatino. Hitro zelo dobro premešamo. Dodamo jogurt in zlijemo vse skupaj na ohlajen biskvit. Damo v hladilnik. Ko se krema popolnoma strdi (1-2 uri), nalijemo na vrh še drugo kremo.
Krema 2: želatino namočimo v 1 dcl vode. Ko nabrekne, jo raztopimo (lahko v mikrovalovni pečici). Čokolado raztopimo do gladkega, vmešamo jogurt, proteine in želatino. Zlijemo na strjeno prvo plast kreme. Spet hranimo v hladilniku, da se krema popolnoma strdi.
Torte so pomemben del marsikaterega praznovanja. Poleg sicer že tako bogato obložene mize navadno predstavljajo kalorični zalogaj v vrednosti enega polnega obroka. Tako pripravljena torta je izredno okusna, po kalorični vrednosti pa izredno nizka. Visok delež beljakovin pomembno prispeva k dnevnemu vnosu. Kombinacija jagod in čokolade pa ne more zgrešiti, zagotavljam.