Pregled

  • Količina: za 10-12 oseb
  • Čas priprave: 30 min
  • Čas kuhanja: 60 min
  • Zahtevnost: preprosto

Pregled

Jabolčno pecivo s skuto

Testo:

8 žlic mleka

6 žlic polnozrnate moke

3 jajca

4 žlice eritritola

1 vanilin sladkor

½ pecilnega

Nadev:

500 manj mastne skute

200g grškega manj mastnega jogurta ali skyra

2 jajci

3 žlice eritritola

1 vanilin puding (prašek)

3 jabolka

Manjša pest rozin

Na kos (cca 20 kosov): 85 kcal, 10g OH, 2g M, 7g B

Zaradi skute, jajc in skyra je pecivo bogato z beljakovinami, ki jih sicer najtežje zagotovimo v prehrani, vsaj v dovolj visoki meri. A izbiramo samo manj mastne mlečne izdelke, da ohranjamo nizko kalorično vrednost. Dodano vrednost pomenijo tudi jabolka.

Jabolko je nizkokaloričen sadež z nizkim glikemičnim indeksom. Kot vso sadje, vsebujejo veliko prehranskih vlaknin, ki izboljšujejo prebavo, nas nasitijo za dalj časa, znižujejo holesterol in podobno. So dober vir antioksidantov, poleg tega vsebujejo še veliko vitaminov, A in C, ki oba dokazano krepita imunski sistem ter vitamin K, ki pomaga pri preprečevanju nastajanja krvnih strdkov in vitamin B7.

Priprava:

Za testo jajca penasto umešamo s sladilom. Dodamo preostale sestavine in testo zlijemo v namaščen pekač.

Jajca za nadev prav tako penasto umešamo s sladilom in dodamo vse preostale sestavine. Maso nadeva z žlico polagamo na surovo testo.

Jabolka olupimo, očistimo in narežemo na lističe. Le-te potrosimo po nadevu. Dodamo še pest rozin.

Pečemo cca 40 minut na 175 stopinj Celzija.